AFGEROND_ Utrechtse gevangenisregisters: Gansstraat 1940-1950

Een project van

Het Utrechts Archief

Projectbeschrijving

De stad Utrecht kende een bewogen geschiedenis waar het de Tweede Wereldoorlog betreft. In de periode 1940-1945 had de bezetter onder andere de gevangenis aan het Wolvenplein en het huis van bewaring aan de Gansstraat geannexeerd. Naast 'gewone' criminelen, is de kans ook aanwezig dat hier politieke gevangenen in terecht kwamen. Kort na de bevrijding werden velen bevrijd, maar snel raakte de gevangenis weer vol. Deze keer met NSB-leden en Nederlanders die werden beschuldigd van collaboratie met de Duitsers.

Iedereen die in de periode 1940-1950 werd opgepakt – dan wel door de bezetter, dan wel door het Militair Gezag – werd met naam, geboortedatum- en plaats en misdrijf in gevangenisregisters opgeschreven. In dit project zullen we met jouw hulp de gevangenisregisters van het huis van bewaring aan de Gansstraat ontsluiten. Door deze gegevens in te voeren help je mee met het ontsluiten van tal van nieuwe verhalen over deze personen uit de Tweede Wereldoorlog.


Geheimhoudingsverklaring
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is nog vers en gevoelig. Het kan voorkomen dat je personen in onze bronnen tegenkomt die nog in leven zijn en de kans dat kinderen van vermelde personen nog in leven zijn is helemaal aanwezig. Om hun privacy te bewaken, vinden wij het prettig en noodzakelijk om onze vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Meld je hiernaast aan voor het project, vervolgens krijg je een mail met de geheimhoudingsverklaring met verdere informatie. Nadat wij je verklaring hebben ontvangen, keuren we je aanmelding goed en kun je aan de slag!

Heb je al een geheimhoudingsverklaring getekend voor een ander project met Utrechtse gevangenisregisters? Dan zal de beheerder na je aanmelding een mail krijgen en je toegang geven. Let op: je krijgt geen automatische mail over je toelating, houd dit dus zelf in de gaten.

Wil je meehelpen met 'AFGEROND_ Utrechtse gevangenisregisters: Gansstraat 1940-1950'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.