Veelgestelde vragen

Wie is toch het volk?

Je hoort vandaag de dag soms mensen roepen dat zij het volk zijn. Dat zijn we allemaal natuurlijk.

Ok, maar wie zit er achter hetvolk.org?

Dit platform is gemaakt en wordt beheerd door Hic Sunt Leones, een 'kollektief' dat toepassingen en datasets maakt die de digitale infrastructuur voor het cultureel erfgoed verder versterken. De naam refereert aan oude kaarten, waarop de witte vlekken soms voorzien werden van de frase 'hier zijn leeuwen'.

Waarom hebben jullie hetvolk.org gemaakt?

We liepen er regelmatig tegenaan dat we - zowel voor eigen projecten als voor opdrachtgevers - steeds opnieuw applicaties moesten ontwikkelen om met verschillende mensen of met 'the crowd' aan data te kunnen werken.

Met hetvolk.org hebben we het generieker aangepakt, waarbij we voor bepaalde taken (een plaats op de kaart aangeven bijvoorbeeld) modules maken die steeds opnieuw ingezet kunnen worden.

Ook hopen we met dit platform een plek te creƫren waar projecten en vrijwilligers elkaar makkelijker kunnen vinden. En samen veel mooie data kunnen maken.

Waarom zou ik mijn tijd hier in steken?

Omdat het leuk is! En omdat het nuttig is, natuurlijk. Op hetvolk.org maken we data die door erfgoedinstellingen en wetenschappers gebruikt wordt om het verleden en cultureel erfgoed beter te beschrijven en verbinden.

We vragen deelnemende instellingen de resulterende data zoveel mogelijk als open data te publiceren (al is dat soms niet mogelijk, bijvoorbeeld als het om privacy-gevoelig materiaal gaat), zodat iedereen er het zijne of hare mee kan doen.

Alle beetjes helpen!

Kan ik ook een project op hetvolk.org draaien?

Wetenschappelijke- en erfgoedinstellingen die een crowdsourceproject overwegen kunnen altijd contact opnemen met info[at]hicsuntleones.nl. Op de widgets overzichtspagina zie je welke widgets nu beschikbaar zijn. Als we nog geen geschikte widget hebben kunnen we er altijd een maken.

Welke kosten zijn daaraan verbonden?

We bieden de keuze tussen een abonnement en een eenmalig project. In dat laatste geval krijgt u een offerte voor het inrichten / hosten van het project. Als de gewenste widget al bestaat is dit een zeer betaalbare optie - ook voor kleinere projecten. Natuurlijk kunnen we ook bij eenmalige projecten nieuwe widgets en databewerking in de offerte opnemen.

Voor een vast bedrag per jaar heeft u een abonnement waarbinnen u zelf onbeperkt projecten aan kunt maken. Een groot deel van het abonnementsgeld wordt bovendien omgezet in een urentegoed, dat gebruikt kan worden om te assisteren bij projectaanmaak en databewerking.

Wilt u meer weten, mail ons dan op info[at]hicsuntleones.nl.