Rotterdamse arrestanten

Een project van

Stadsarchief Rotterdam en Netwerk Oorlogsbronnen

Projectbeschrijving

34,700 mensen zijn tijdens de tweede Wereldoorlog opgepakt in Rotterdam. Wie zijn ze? Waarom zijn ze opgepakt?? Waar komen ze vandaan? Wanneer zijn ze vrijgelaten, waar gingen ze naartoe?
Samen met uw hulp kunnen we de antwoorden op deze vragen vinden!

Over elke arrestant is een administratie bijgehouden, in de vorm van arrestatiekaarten en ontslagformulieren. Deze administratie is onderdeel van het Politiearchief Rotterdam en bevat antwoorden op bovenstaande vragen. De kaartjes zijn gedigitaliseerd, maar zonder gegevens helaas niet doorzoekbaar. Daarom vragen we uw hulp om de informatie op de kaartjes beschikbaar te maken.

De originele registratie vormt een belangrijke bron van informatie. We kunnen zien wie er tijdens de Duitse bezetting vastzat in een Rotterdamse politiecel. De ‘gewone crimineel’, maar ook mensen die om politieke reden of vanwege Joodse achtergrond waren opgepakt. Een deel van de personen kwam van buiten de stad en zelfs buiten de regio. Elke arrestatiekaart fascinerende blik op het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Omdat het privacygevoelig materiaal kan betreffen vragen we u een vrijwilligersverklaring te ondertekenen. Hierin staat onder meer dat u de informatie die u onder ogen krijgt niet deelt met anderen. In het geval dat nog u geen verklaring heeft ondertekend vragen we u contact op te nemen via crowdsourcingWO2DV@rotterdam.nl

Handleiding

Lees hier de handleiding!

Wil je meehelpen met 'Rotterdamse arrestanten'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.