Controle Koopvaardijkaarten - Buitenlandse Zeelieden

Een project van

Nederlands Instituut voor Militaire Historie en het Netwerk Oorlogsbronnen

Projectbeschrijving

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 32.000 mensen in dienst van de Nederlandse handelsvloot. Wie zijn deze mannen die door blijven varen voor de geallieerde oorlogsvoering?

Informatie over opvarenden wordt tijdens de oorlog administratief bijgehouden op persoonskaarten. Op deze kaarten staan niet alleen demografische gegevens zoals iemands functie, religie en burgerlijke staat genoteerd, maar ook bijzondere voorvallen zoals desertie, wangedrag of vermissing.

Samen met vrijwilligers willen we de informatie van circa 66.300 persoonskaarten invoeren. Op deze manier kan de zoektocht van nabestaanden en geïnteresseerden vereenvoudigd worden. Persoonlijke verhalen worden beter zichtbaar en de toekomstige online database biedt tal van mogelijkheden voor nieuw wetenschappelijk onderzoek. Help mee met het zichtbaar maken van dit verborgen deel van het maritiem verleden van Nederland!

Wil je vrijwilliger worden voor dit project? Meld je dan aan op www.koopvaardijkaarten.nl

Handleiding

Lees hier de handleiding!

Wil je meehelpen met 'Controle Koopvaardijkaarten - Buitenlandse Zeelieden'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.