Controle Correspondentie Interne Recherche Interneringskamp Vught

Een project van

BHIC

Projectbeschrijving

De correspondentie van de Interne Recherche van het Interneringskamp Vught is belangrijk voor iedereen die informatie zoekt over personen die na de Tweede Wereldoorlog in dit kamp hebben verbleven. Maar zonder een index op naam is deze serie correspondentie eigenlijk niet te doorzoeken. Het BHIC wil dit archief daarom graag op persoonsgegevens toegankelijk maken, met de hulp van vrijwilligers via crowdsourcingsplatform HetVolk.

In een eerder project werden alle gegevens ingevoerd. In dit project worden ze gecontroleerd.

Dit is geen openbaar project. Als je wilt meehelpen of daarover vragen hebt, neem dan contact op met de projectbeheerders: hetvolk@bhic.nl

Over het interneringskamp:
Na de bevrijding van Vught troffen de geallieerden het Duitse SS Concentratiekamp Vught leeg aan. Het voormalige concentratiekamp kreeg vrijwel meteen een nieuwe bestemming. Het geallieerde leger nam een deel van het complex in gebruik als legerwerkplaats en voor hun disciplinair gestraften. En het Militair Gezag, dat in de bevrijde Zuidelijke Nederlanden in 1944 was ingesteld, gebruikte het voormalige concentratiekamp als interneringskamp voor duizenden 'foute' Nederlanders, zoals NSB'ers en collaborateurs met de Duitse bezetter. Ook verbleven hier vanaf half november 1944 tot mei 1945 noodgedwongen 6.000 Duitse burgers uit het 'Selfkantgebied' ten oosten van Sittard, die op last van de geallieerden in verband met de voortdurende Duitse beschietingen geëvacueerd waren uit het grensgebied. Op 15 januari 1949 werd het interneringskamp definitief gesloten.

Over het archief:
In het archief van de Gemeentepolitie Vught bevindt zich ook het archief van de Interne Recherche Interneringskamp Vught. Hierin vind je onder andere informatie over het gedrag van geïnterneerden in het interneringskamp, zoals diefstal, ongehoorzaamheid tegen de kampleiding, ontvluchting etc. Een van de drie grote series in dit archief is de correspondentie. Het gaat om brieven, mutatierapporten, verzoekschriften, opsporingsberichten, rapporten enz. De meeste documenten zijn getypt, sommige handgeschreven. Meestal bevatten ze slechts de gegevens van één of enkele personen. Maar de mutatierapporten kunnen de gegevens van tot wel tientallen personen bevatten. In deze rapporten staat informatie over iedereen die in het kamp ingesloten of ontslagen werd. Doorgaans is de leesbaarheid goed, alhoewel er ook veel doorslagpapier tussen zit en documenten met vervaagde inkt. De leesbaarheid is dan minder goed.

Handleiding

Lees hier de handleiding!

Wil je meehelpen met 'Controle Correspondentie Interne Recherche Interneringskamp Vught'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.