Inkwartieringsbiljetten: Utrecht 1940-1945

Een project van

Het Utrechts Archief

Projectbeschrijving

Fijn dat je enthousiast bent over dit project! In een razend tempo hebben vrijwilligers meegeholpen met het invoeren. Dus voor nu zijn de taken op. Maar binnenkort verschijnt hier ook een controle project: dan controleer je de gegevens die eerder zijn ingevoerd. Ook dan kun je ons meehelpen! Houd de pagina in de gaten.

Op 16 mei 1940 werd in Utrecht het "Inkwartieringsbureau voor de Duitsche Weermacht" ingesteld. Dit hield zich bezig met de inkwartiering van de Duitse militairen in Utrechtse woningen en gebouwen.

Via dit ontsluitingsproject willen we mogelijk maken dat uiteindelijk iedereen gemakkelijk door de inkwartieringsbiljetten kan zoeken op adres. Daarnaast willen we een overzicht creƫren van alle adressen in Utrecht waar en wanneer er inkwartiering heeft plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om dat te bereiken moeten specifieke gegevens, zoals adressen en datums, ingevoerd worden in speciaal daarvoor ontwikkelde invoervelden.

Door deze gegevens in te voeren, help je mee met het ontsluiten van tal van nieuwe verhalen en inzichten!

Geheimhoudingsverklaring
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is nog vers en gevoelig. Het kan voorkomen dat je personen in onze bronnen tegenkomt die nog in leven zijn en de kans dat kinderen van vermelde personen nog in leven zijn is helemaal aanwezig. Om hun privacy te bewaken, vinden wij het prettig en noodzakelijk om onze vrijwilligers een geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Meld je hiernaast aan voor het project, vervolgens krijg je een mail met de geheimhoudingsverklaring en verdere informatie. Nadat wij je verklaring hebben ontvangen, keuren we je aanmelding goed en kun je aan de slag!

LET OP: Heb je al een geheimhoudingsverklaring getekend voor een ander project WOII-gerelateerd project van Het Utrechts Archief? Dan hoef je dit niet nog eens te doen. De beheerder zal na je aanmelding een mail krijgen en je toegang geven.

Handleiding

Lees hier de handleiding!

Wil je meehelpen met 'Inkwartieringsbiljetten: Utrecht 1940-1945'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.