Controle - Project NRK-kaarten

Een project van

Het Nationaal Archief

Projectbeschrijving

In het oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis bevinden zich drie cartotheken waarvan een klein deel nog niet is toegevoegd aan onze interne oorlogsdatabase. Dit gaat om ca. 4300 persoonskaarten uit de Centrale Indische Cartotheek (CIC), ca. 950 kaarten uit de Centrale Europese Cartotheek (CEC) en 12 kaarten uit de collectie Afwikkelingsbureau Concentratiekampen, Nederlands-Indië (ABC).

De persoonskaarten zijn de afgelopen maanden gedigitaliseerd, maar om de documenten ook echt doorzoekbaar te maken, moeten de belangrijkste persoonsgegevens worden overgetikt en gecontroleerd en daar hebben we uw hulp bij nodig! U helpt online mee met het ontsluiten van de informatie en bepaalt zelf welke bijdrage u levert aan het project vanuit huis in uw eigen tempo.

Aandachtspunten voor de controle:
- Op een deel van de cartotheekkaartjes staan dossiernummers. Deze nummers herkent u aan aanduidingen als ‘dossier’, ‘N.I. Dossier’, ‘doss.’ of ‘DOS’. De punt in een dossiernummer voert u niet in. Dit is vaak verkeerd gegaan in het invoerproject. Let bij de controle dus goed op of het dossiernummer zonder punt is ingevoerd. Ziet u een punt staan? Corrigeer dan de invoer.

- Controleer ook goed of er niet per ongeluk een ander nummer dan het dossiernummer is ingevoerd. Twijfelt u over het juiste nummer, laat het veld dan leeg of mail naar vrijwilligers@nationaalarchief.nl

- In het veld ‘woonplaats’ is in het invoerproject vaak de geboorteplaats ingevoerd en dit is fout. Alleen als er specifiek een woonplaats wordt genoemd kan deze worden overgenomen. De geboorteplaats is niet de woonplaats. Wordt er geen woonplaats genoemd? Laat het veld dan leeg.

Handleiding

Lees hier de handleiding!

Wil je meehelpen met 'Controle - Project NRK-kaarten'?

Dit project kan privacy-gevoelig of auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten en staat daarom niet voor iedereen open.

Als je je opgeeft voor het project, dan sturen we je ter ondertekening een formulier waarop je, samengevat, belooft data niet met anderen te delen. We mailen je alle details als je op 'Opgeven voor project' klikt.

Opgeven voor project

Je moet wel ingelogd zijn om je op te kunnen geven!

Inloggen kan rechtsbovenaan de pagina. Heb je die nog niet, dan maak je daar eerst een account aan.

Aan 't werk!

Al opgegeven voor het project en door de projectleider toegelaten? Dan kan je meteen aan het werk.